ŚOT na konferencji „Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego”

26 maj, 2025 | Aktualności

W dniach 22-23 maja 2025 r. Śląska Organizacja Turystyczna zarządzająca Szlakiem Kulinarnym Śląskie Smaki, miała przyjemność uczestniczyć w konferencji naukowo-branżowej poświęconej turystyce kulinarnej.
Była to konferencja pt. „Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego” w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula w Warszawie.
Ideą tegorocznej konferencji była prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej.
Wśród celów szczegółowych konferencji były m.in.
  • upowszechnianie i promocja kultury ludowej i tradycyjnej poprzez edukację regionalną w celu podnoszenia świadomości regionalnej oraz zachowania ciągłości tradycyjnej kultury
  • wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących polskiej żywności w kontekście jej miejsca w dziedzictwie kulturowym w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną w myśl idei od pola do stołu
Udział w konferencji pozwolił na inspirującą wymianę doświadczeń pomiędzy przedstawicielami środowisk naukowych, branżowych i regionalnych.

Pozostałe w tej kategorii