turystyka śląskie

Aktualności

Wersja EN i CZ Mini Książki Kucharskiej „Śląskie Smaki. Wybrane przepisy potraw regionalnych województwa śląskiego”

W maju 2020 r. wydrukowane zostały Mini Książki Kucharskie "Śląskie Smaki. Wybrane przepisy potraw regionalnych województwa śląskiego" - w wersji angielskiej EN i czeskiej CZ. Nadkład druku wyniósł 3 tys. egzemplarzy dla wersji angielskiej i 2 tys. egzemplarzy dla wersji czeskiej.Teczki służą działalności promocyjnej Szlaku, aby jeszcze mocniej zaznaczyć jego obecność w województwie Czytaj dalej »

Program Polskiej Organizacji Turystycznej „Obiekt Bezpieczny Higienicznie”

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom turystów, którzy szczególnie w obecnej sytuacji związanej z Covid-19 zwracają uwagę na podwyższone standardy higieniczne w obiektach noclegowych, Polska Organizacja Turystyczna wraz z branżą noclegową wypracowała program autocertyfikacji obiektów noclegowych i lokali gastronomicznych znajdujących się w obiektach świadczących usług noclegowe. Rejestracja Czytaj dalej »

Prezes Ślaskiej Organizacji Turystycznej w gronie Śląskiego Forum Ekspertów

W dniu 26 maja 2020 odbyło się pierwsze posiedzenie Śląskiego Forum Ekspertów - inicjatywy mającej na celu wypracowanie spójnej koncepcji rozwoju Województwa Śląskiego m.in. w obszarze turystyki.W jego skład powołany został Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej - Adam Wawoczny.Forum jest  działaniem uzupełniającym do Śląskiego Pakietu dla Gospodarki. Śląskie Forum Czytaj dalej »

Wideokonferencje dla branży turystycznej: 26.05.20 oraz 30.06.20

Ministerstwo Rozwoju oraz PARP zachęcają do udziału w wideokonferencjach przeznaczonych dla branży turystycznej w ramach Tarczy Antykryzysowej. Dla branży przewidziane zostały na ten moment 2 bloki:26 maja g. 13:00 - Pozyskiwanie środków finansowych dla branży turystycznej30 czerwca g. 13:00 - Branża turystyczna praktyczne rozwiązanie zapisów zawartych w Tarczy AntykryzysowejInformacje Czytaj dalej »

XV Festiwal Śląskie Smaki – 21 września 2020

Szanowni Państwo, w związku ze stanem pandemii Śląska Organizacja Turystyczna podjęła decyzję o zmianie terminu dorocznego Festiwalu Śląskie Smaki. Nowy termin Festiwalu Śląskie Smaki to 13 września 2020 roku. Festiwal co roku cieszy się ogromną popularnością w całym regionie.

 

Plany wyjazdowe Polaków – badanie zrealizowane 22-26 kwietnia 2020 roku

Na zlecenie Polskiej Organizacji Turystycznej ARC Rynek i Opinia sp. z o.o. w dniach 22-26 kwietnia 2020 roku, zrealizowało badanie na reprezentatywnej próbie dorosłych Polaków. Ankiety on-line wypełniło 1030 respondentów (n=1030) w wieku 18-65 lat.Badanie dostępne jest poniżej:Plany Polaków_22-26 kwietnia.pdfInfografiki_Omnibus_3.pdfW razie pytań związanych z badaniem osobą do Czytaj dalej »

Webinarium dla branży turystycznej 30 kwietnia 2020 r. – prezentacja, nagranie ze spotkania, odpowiedzi na pytania

Śląska Organizacja Turystyczna oraz Departament Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego w odpowiedzi na oczekiwania przedsiębiorców zorganizowały w dniu 30 kwietnia Webinarium dedykowane branży turystycznej z woj. śląskiego poświęcone wsparciu biznesu z sektora turystyki w okresie zagrożenia epidemicznego wywołanego pandemią koronawirusa. Spotkanie w formie online Czytaj dalej »

Od 4 maja otwarte hotele oraz obiekty noclegowe

Od 4 maja otwarte będą mogły być hotele oraz miejsca noclegowe. Ministerstwo Rozwoju w konsultacji z Głównym Inspektoratem Sanitarnym przygotowało wytyczne dla funkcjonowania tych obiektów w warunkach zwiększonego bezpieczeństwa. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie: https://www.pot.gov.pl/pl/nowosci/polecane/od-4-maja-otwarte-hotele-i-miejsca-noclegowe-wytyczne-bezpieczenstwa-mr-i-gis   Czytaj dalej »

Zalecenia dla funkcjonowania punktów informacji turystycznej/klientów w trakcie epidemii COVID-19

Zapraszamy do zapoznania się z zaleceniami dla funkcjonowania punktów informacji turystycznej w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce. Rekomendowane informacje dla punktów IT wraz z wytycznymi dla klientów przygotowane zostały przez Zarząd Forum Informacji Turystycznej i zmodyfikowane za pośrednictwem POT przez GIS:Rekomendowany regulamin pracy w punktach informacji turystycznej.pdfWytyczne Czytaj dalej »

Wytyczne dla funkcjonowania hoteli/obiektow/pensjonatow w trakcie epidemii COVID-19

Zapraszamy do zapoznania się z wytycznymi dla funkcjonowania hoteli/obiektów/pensjonatów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce. Materiał pochodzi z Ministerstwa Rozwoju: Wytyczne dla hoteli obiektów pensjonatow.pdfDokładne informacje w tej sprawie dostępne są również na stronie Ministerstwa Rozwoju: https://tinyurl.com/yac4jyjv   Czytaj dalej »